By: Sweet n Spicy

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 18-Jul-2009 17:04 Email | Share | Bookmark
Mihun Goreng Ringkas

 
Perut lapar... nak makan tapi malas nak masak yang beriya... mat rock tak der, jadi semuanya bior simple... ish... kalau dia ada pun tak der ler masak beriya, ringkas jugak... hehehe... dasar malas...

Tengok kat dapur, kita ada mihun sepeket... jenguk kat kulkas (peti es lerrr...) ada cili boh dalam 2 sudu, taugeh, udang dan batang seleri.

Kita rendam mihun tu. Minta along kupas bawang merah 5 ketul sementara kita bersihkan udang. Pastu dia jugak kena potong batang seleri dan tumbuk bawang tu, sampai keluar air mata. Biarkan, takkan nak duduk jer, sampai bila kan...

Panaskan minyak, tumiskan cili boh dan bawang tumbuk sampai layu. Masukkan 2 sudu besar sos cili dan 1 sudu besar sos tomato. Masukkan udang dan seleri. Masukkan mihun yang sudah ditoskan dan sedikit air. Kacau rata dan sebati sehingga mihun masak.

Tabur garam, gula dan taugeh. Kacau rata hingga taugeh sedikit layu. Sedia untuk dihidangkan.



Eh.. tak sangka, sambutan sungguh hebat sekali. Tak macam selalu, memang tak der balance pun... clear, senang jer cuci kuali.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net