By: Sweet n Spicy

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 2-Sep-2008 06:02 Email | Share | Bookmark
Pais Ayam

 
Pais Ayam
Yesterday memang over rajin, kita buat Ayam Pais ikut style orang Kuala Medang, Pahang. Kita suka sebab pais orang Pahang ni guna tempoyak. waaaaaaaaaaaa... I loiiiikkkeeeeeee tempoyak...

Actually, this recipe selalu guna ikan especially ikan2 sungai seperti Patin. Ikan2 laut yang kat pasar tu pun boleh jugek... Sengaja jer tukar kepada ayam sebab minggu lepas dah buat pais ikan Patin. Jom tengok resipi yang original yang diberikan oleh kawan dari Kuala Medang. Kita ni kekadang suka gak ubah2 resipi dok tambah itu tambah ini, ikut sedap.

Sorry ye resipi tak der sukatan, biasa la resipi orang kampung, kena pandai2 adjust, silap haribulan terlebih cili buleh mencungap macam nak terkeluar biji mata

Pais
A
Ikan atau Ayam - dibersihkan
fish or chicken meat - cleansed

B
20 biji Cili Api (ditumbuk) / 20 pcs small chillies (pounded)
1 cawan Tempoyak / 1 cup fermented durian paste
Hirisan daun kesum / sliced polyganum
hirisan daun kunyit / sliced tumeric leaves
garam secukup rasa / salt to taste

Untuk membungkus/For wrapping
3 helai daun kunyit / 3 pcs tumeric leaves
Daun pisang / banana leaves


Gaul semua bahan B dan ratakan pada ikan/ayam. Bungkus dengan daun kunyit kemudian bungkus lagi dengan daun pisang. Panggang di atas api perlahan sambil dibalik2kan hingga masak. Hidangkan.
Mix together ingredients B and smear evenly onto fish/chicken. Wrap with tumeric leaves and cover with banana leaves. Grill on small fire and turn frequently until cooked. Serve.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net