By: Sweet n Spicy

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 3-May-2008 03:06 Email | Share | Bookmark
Doughnuts or Donuts

 
ordinary doughnuts
cocktail doughnuts
strawberry filling doughnuts
choc doughnuts
I use this recipe for my doughnuts. It's been favourite to my neighbourhood. Neighbourhood only lah... as I never had a chance to bring them out... tak cukup tangan daaaaaaaaa... I can only produce small quantity at a time

Customer's choice:

with strawberry filling


an ordinary ones

Kid's Choice

cocktail doughnuts


chocolate doughnuts as well...


Doughnuts

500g high protein flour
75g castor sugar
1 pkt instant yeast
8g salt
40g milk powder
3g baking powder
5g bread improver
1 egg
50g magerine
250 ml water

Put all ingredients except water in a mixer bowl. Mix them under medium speed till breadcrumbs mixture is formed. Slowly add water into it till a dough is formed. Knead till the dough becomes elastic and does not stick to the mixing bowl. Take out and rest for 10 minutes.
Punch the dough to let the air out. Divide the dough to small round shape - 50g each. Rest another 10 minutes. Roll out and shape. Proof it till becomes double in size.


Deep fry till golden - always turn it over to get an even cook and colour.

Temberang Si Penyu
Quote:
Pea: buat piah, jgn tak buat... yang ada filling yang meleleh ni, hang kena goreng donat kosong, dah goreng baru la hang tembak filling...
fieza: buat ye fieza... mmg sodap ( wa angkat bakul nih)
zaitgha: ye la sis, tak puas borak aritu, tp kena balik cepat sbb anak dara kat rumah sorang2. u cuba resipi ni, insyallah...
ctnik: my pleasure, ct... thanks
umieaisyah: cuba la sendiri umi... lepas ni x payah lagi pi DD tu... mahai tau...
marida: tembam macam tuan
lynn: hah lynn, versi sambal tu jgn belah, just tembak filling... sure jadi punya...
ctsamsena:
MamaFaMi:
Tun: buat la tun, mesti jadi... nak bg sama saiz, kita timbang tiap satu. max 60g... masa goreng tu kena jaga api n sentiasa balik2kan... letih wat donat ni, tapi hasilnya menyenangkan
jasmeen: betul tu... sebelum keluar pintu rumah, kena puaskan orang dlm rumah dulu... kalau tidak, ada yang tunggang terbalik nnt...
mummy jam: lama tak jenguk mummy, bz yak mat...
chepah: huh!? nak belajar teknik pintal tu, meh akaq ajar... Cubalah resipi ni... akaq pun dah banyak gi kelas, tp yang ni paling ngetop!
shariza: kat tpt akak ni pun jual 50sen jer paling mahal. kesian la kat customer kebanyakkannya surirumah dan anak2 sekolah...
wawa: akaq suka wat donat giant... nak cepat siap
fida: tq, mmg suka batik ngganu
noorlie: guna nozzle muncung panjang... mmg khas utk tembak filling. utk saiz tu, akaq timbang tiap satu, roll out lebih kurang jer saiz...
azura: kalau ibu yang buat, mesti anak2 tambah suka...
mamasya: ada lebih jenis sebenarnya mama... gambor 4 tu jer yang jumpa
sofu: salam sofu... hahaha... aritu dok usik2 anak tu, omak nyer nama tak tau... bila buleh jumpa lagi ek?
ida isk: tombam n gobu cam tuan ... sojuk pun lombut lagi ni ida...
zira: hehehe tp tak segebut tuannya zira... hahaha...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net