By: Sweet n Spicy

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 15-Apr-2008 08:26 Email | Share | Bookmark
Decorated Stick Cookies

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
individually packed
I got new toy... these cookies made me crazy. For months... from blog to blog, surfing and reading the recipes until last Friday, the enthusiasm of baking and decorating them was overwhelmed. I couldn't believe that I spent for hours in the studio just doing these cute things. I used this wonderful recipe sent by Harlina of Rnet.


first batch...


last night project... the mood still up in the sky...


nicely packed individually...


Quote:
From: resipidotnet@yahoogroups.com On Behalf Of harlina mahdar
Sent: Thursday, April 10, 2008 3:07 PM
To: resipidotnet@yahoogroups.com
Subject: [RNet] TRIVIA: stick cookies


ni resepi yang biasa saya buat. tapi ikut tekak memasing la ye.. kalau tekak anak2ku.. ermmmm memang tak leh tahan..

bahan-bahan:
250gm Butter
50gm gula kaster
1 biji telur
1 biji kuning telur
300gm tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
100gm serbuk badam
1 camt esen vanilla

Cara membuatnya:
- putar butter bersama gula hingga kembang.
- masuk telur dan esen vanilla. putar sehingga sebati.
- kemudian masuk tepung dan serbuk badam. uli hingga menjadi doh.
- canai doh setebal 6mm dan tekan ngan penerap biskut. (suka hati)
- celup hujung stick ngan sedikit putih telur. tekan kat hujung biskut.
- tampal / tutup sedikit ngan adunan doh atas permukaan stick yg di tekan.
- Bakar selama 20minit pada suhu 150'c.
- sejukkan sebelum di angkat.

untuk royal icing
1 biji putih telur - lebihan dari biskut tadi
200gm gula aising - nak kurangkan 50gm pon boleh..
1 sdt perahan lemon

- putar putih telur hingga soft peak. kemudian masukkan gula dan lemon tadi dan putar sehingga menjadi stiff peak. kemudian boleh la hias kat atas biskut tadi.
- dah hias tu masuk dalam oven balik. bakar selama 10 minit.
p/s - kalau tak nak masuk oven pun boleh tapi takut plak bebudak sakit perut. putih telur tu tak masak..

sekian.. di harap bersama-sama la kita membuatnya.



Temberang Si Penyu

Quote:
umieaisyah: tq... cuba la...
syazwani: akak ni tak sempat nak surf around kat fp... ramai dah ker? wa ingat wa sensorng jer giler ngan menda nih... dah lama intai kat blog2 dr seberang... geram tengok semua cantik2... nnt nak tengok kat fp2 pulak... btw... resipi ni mabeles...
zai: ko ni mmg rajin la... pastu ko cam tau2 lak yang akaks ni dah blurr mater ... besor font ko ye... neway... akak enjoy msk fp ko... tp tak dpt nak masuk selalu... nnt senang akak msk entry baru ko ye... tp selalu jd last person... hehehe...
nadia: masih dlm pengkajian... dah settle nnt baru la come up with price harap sabar
MaDiHa: tu yg xcited tu... sbb nak buat utk goodies la tu... tak besday, orang kawin pun ok kan... kasik lain sikit...
Ana: resipi tu pun orang share ngan kita... should thanks to Harlina jugak la ye... sbb dia yang forward resipi tu...
zanaz: ni penyakit berjangkit ni cam cupcakes gak rasanya... hahaha...
chepah: cepat ko tangkap ye chepah... habis la duit den beli buku kukis tu... dah diskaun pun RM55 gak...





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net