By: Sweet n Spicy

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 13-May-2007 17:27 Email | Share | Bookmark
Lempeng Sayur (Vege Pancake)

Lempeng Sayur + Sambal Tumis
This is my childhood days favourite. I got big family and this is the best menu to prepare in the morning that time, before we off to school. I love when it served with Sambal Tumis - anykind of sambal tumis. The best is Sambal Tumis cili padi. Wow! I really like hot mannn... but this time I've to think about others especially the kids... Kalau tidak... mmg ku tumis cilipadi tu... eemmm... yummy!!!

Ok, actually the recipe is simple. But I got the iniciative to improvise it to suit the style... hehehe... Added vegeis in to balance the diet because my kids will not eat vege separately.



300 g plain flour
100 ml fresh milk/uht milk
2 eggs
salt to taste
carrot - grated
chinese celery - chopped
water

Mix all ingredient in a bowl except water. Add in water slowly till you got the right consistency to the batter. Not too thick and not tooooo thin...
Spread 1 tbsp cooking oil in a pan and fry.


Temberang Si Penyu

Quote:

Muza: panas ker... sojuk ker... kalau dah lempeng ada lak sambal tumis... wa belasah jer...
Cak: taste kita cam sama kan... sambal mak cak tu kan, masa tgh makan tu, kita dok ingat dulu2 emak pun ada buat sambal yang rasa sama gitu, tapi kita mmg x ambik port langsung apa dia masak... sama gak sambal tumis cili api ikan bilis tu... goreng dulu... masa tumis tu, satu rumah bersin Lempeng tu mmg elok canai nipis2 cam kuih ketayap tu, tapi ni jenis nak cepat siap bekejar2 ngan nguli roti ... rasa2nya kalau rajin lepas ni wat lak roti jala cicah sambal tumis jugak... emmm... wallah... ubi rebus pun sodap...
cendawan: ni strategi serampang 2 mater... selain nak melepas rindu pada lempeng ni, saja nak bagi anak2 kenal makanan melayu kita dulu2... anak2 sekarang lebih kenal beger dr getuk ubi...
nthero: Thanks n insyallah...
nurul: eeemmmm... yummy!!!
kakliza: emmm... banyak idea betul kak liza ni kan... kalau la kita berjiran, alangkah sehatnya kita...
rinnchan: boleh jugak buat cicah manis spt kuah durian (ni kena tunggu musim), kaya homemade... ish kalau nak citer mmg panjang... kekadang kita terpk gak, macamana kan... dgn keadaan serba kekurangan, orang2 dulu boleh mereka juadah yang simple n enak kan...
MamaFaMi: ni kalau ngadap... MF lalu belakang sure tak nampak punya...
yangmazni: alamak yang... resipi kita ni semua very simple... tak der sukatan... selalu kita menyambal kan, lebih bawang merah. Tumis bawang merah, cili kisar, ikan bilis sekali jalan. Goreng sampai garing sbb cili kisar tu banyak air, sampai air kering. Masukkan air perahan asam jawa. Perasakan garam dan gulanya. Masak sambal tu sampai pekat baru masukkan bawang besar yang dimayang. Tutup api bila bawang tadi agak layu. Macam tu jer cara kita. Kita ni tak pandai sangat gunakan belacan. Ikan bilis tu dah cukup utk memberi rasa.
maklang: terkenang semasa dulu... hatiku da da da ... (lupa lirik la pulak)
ibusha:
Roylazim: Nah, ambil la...
wan hazimin: Thank you
mummy jam: cubalah... pancake kampung yang di bandarkan nih...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net