By: Sweet n Spicy

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 26-Mar-2007 02:47 Email | Share | Bookmark
Corn Muffins

 
 
 
Posted this feedback to MTM and ResipiDotNet before. This recipe is from internet and posted to both mailing lists by anis adlina . Thanks anis.
---------------------------------------------------------------------------------------------
From: Mealtimemenus@yahoogroups.com On Behalf Of Animah
Sent: Monday, February 05, 2007 3:37 PM
To: Mealtimemenus@yahoogroups.com
Subject: ~*Mealtimemenus*~ FEEDBACK : Cornmeal Muffin


Semalam wa try la wat KR corn muffin ni, sebab teringat wa ada beli cornmeal tak lama dulu. Frozen corn tu wa tukar ker canned sweet corn kernel. Tapi wa tak tau la nak komen tang rasa tu sbb wa tak penah makan kat KR tu... cuma yang wa dapat kasik tau mmg sedap tapi texture tu cam berpasir sebab cornmeal tu kan jagung kering kisar kasar. Kat surface tu cam keras sikit. Wa makan ok la, tapi part berpasir tu yang wat jadik kurenggggg... Nampak gaya tak leh wat selalu sbb bukan paberet si mat rock lidah melayu tu... anak2 langsung tak sentuh.

KENNY ROGER'S CORN MUFFINS

Bahan-bahannya
1/2 cawan mentega
2/3 cawan gula
1/4 cawan madu
2 biji telur
1/2 sudu teh garam
1 1/2 cawan tepung serbaguna
3/4 cawan yellow cornmeal
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 cawan susu segar
3/4 cawan biji jagung beku (frozen corn seeds)

Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah C.
2. Pukul mentega, gula, madu, telur dan garam dalam mangkuk besar.
3. Masukkan tepung, cornmeal dan serbuk penaik dan gaul rata. Masukkan susu sewaktu menggaul adunan.
4. Masukkan biji jagung dan gaul dengan munggunakan tangan sehingga jagung sebati dengan adunan tepung.
5. Lenserkan loyang muffin dan isikan dengan adunan tepung 3/4 penuh. Bakar selama 20 - 25 minit atau sehingga muffin berwarna kekuningan di permukaan.

---------------------------------------------------------------------------------
Lenkali kena rendam cornmeal dalam susu dulu baru campur dalam batter. Tak la rasa macam makan pasir...

Quote:
MamaFaMi: sorry ye mama, tak dapek den nak nolong eee... x tau la ada colek ke dak, kita dengor orang citer cam best benor... ku makan cam pasir jer... wahahahaha... tunggu orang belanja makan kat situ kottt baru dpt rasa muffin tu...
ida isk: dah penah makan kat situ ek? emmm... nak tanya, mmg kalau makan tu rasa corn tu cam berpasir ker? alahai jakun nya akuuuuuuuuu...



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net