By: Sweet n Spicy

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 25-Mar-2007 12:51 Email | Share | Bookmark
Roti Kentang

 
 
I posted this feedback to the mailing lists I subscribed long time ago. Since I have no interesting experiment this week, I decided to share this recipe with you. This recipe was collected from a magazine
-------------------------------------------------

----- Forwarded Message ----
From: Animah <amomin@ramunia>
To: Mealtimemenus@yahoogroups.com
Sent: Wednesday, September 13, 2006 11:43:50 AM
Subject: ~*Mealtimemenus*~ FEEDBACK: Roti Kentang

Ini dia roti kentang yang wa buat semalam ikut resipi dari majalah. Guna instant potato flake jer… Dek kerana doh tu lembik melekit (terlebih air la kotttt, first time buat nih) tak boleh dibentuk ngan tangan, wa ambil loyang cutter tu, keluarkan cutternya alaskan parchment paper then wa lambakkan jer. Kasi rata sampai memenuhi loyang. Ambil cutter (keluarkan blade ikut saiz yang disukai), wa tekan ke atas doh. Biarkan doh kembang. Udah kembang, pipekan custard dan baker pada suhu 170 celcius selama 25 minit. Inilah hasilnya. Gebus, mat rock kata nak makan kena buka molot luas2…

Sorry ek… resipi ada kat rumah.
----------------------------------------------


ROTI KENTANG

500g tepung (wa guna tepung roti)
10g yis
1 biji telur gred B (wa guna gred C)
10g bread improver
5g garam
70g tepung campuran kentang (wa guna potato flakes)
60g majerin
100g gula kastor
350 ml air sejuk

Inti/topping
50g instant kastad
125ml susu segar

1. Campurkan kastard segera bersama susu segar. Kacau sebati.
2. Uli tepung spt adonan roti. Masukkan sedikit air dan uli lagi. Biarkan 15 minit.
3. Ambil aunan sebanyak 30g, bulatkan dan susun dalam dulang pembakar
4. Setelah naik, paipkan atasnya dgn kastad dan bakar selama 25 minint.

hahaha... korang tau tak... sepatutnya roti tu bulat2 kan ... tapi doh dia lembik dan melekit2 terlebih cecair dan terlebih uli kot... langsung tak buleh bentuk ngan tangan. Teringat ada loyang cutter hak buat shortbread tu la (seb baik mama zieza pepandai orderkan utk wa… thanks mama). Keluarkan cutter yang bersilang2 tu, wa main lambak je doh dalam loyang, ratakan smp memenuhi loyang (ikut style buat italian bread - foccacia) kemudian ambil cutter tekankan ke atas doh. tunggu ia naik baru paipkan kastad. Bakar ngan cutter tu sekali. dah masak angkat, guna spatula lekangkan roti dari cutter.

-----------------------------------------------

Quote:
MamaFaMi: Ni kalau dah terdesak kena pantas bertindak tukar ke plan 'B' kalau plan 'A' x menjadi... takut membazir lak... kalu panjang skit lagi bentuk tapi kasik kurus sikit lagi cantik kott...
ida isk: sila lah cuba ye...
hanieliza: Hah... buat kak liza, takut nnt expired lak flake tu... wah... ada mesin baru eh... lg senang menguli...
flowergirl: jemput la merasa...
Roylazim: mana ada terror, camera trick tu...





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net