By: Sweet n Spicy

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 17-Mar-2007 15:08 Email | Share | Bookmark
African Marble Cake

these two going to K Terengganu
nice top
 
 
 
 
I baked this cake today which actually evening. Very quick and easy, the outcome... marvellous!!! I started around 7 pm and the first batch came out from the oven at 8 pm for my hubby's friend who was going back to Kuala Terengganu. Double the happiness when my husband like it so much. But I wonder one thing... where's the African part in this cake???? Joking...



African Marble Cake oleh Roshayati Johari (RN)

Bahan2
250 g Tepung naik sendiri
200 g gula kastor
300 g telur - timbang tanpa kulit
1 camb ovellate
1 camt baking pawder
2 camb susu pekat
50 g air
175 g butter - cairkan
coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari


Cara:
Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double. Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati.
Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco.
Tuang adunan banyak dalam loyang. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
Bakar. (Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ni akan naik double). Suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak.
Setelah masak, biarkan 5 mini dalam loyang lepas tu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.
_________________


Quote:

zana: dalam banyak2 kek yang kita buat, hak ni paling senang sekali. Rasa pun not bad... sekejap sangat nak prepare. cuba la ye...
MamaFaMi: Try mama... jgn tak try... kalau tak try ovalette 1kg bila lak nak habis nnt...
mamazieza: Setuju!!! sbb kita selalu interaksi ngan orang kat Africa... Ni kalau wat juai utk tukar2 ngan roti pun best nih...





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net