By: Sweet n Spicy

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]
Friday, 29-Aug-2008 02:40 Email | Share | | Bookmark
Petua Di Dapur

Collected from RNet mailing list. Thanks kak Aida.


Quote:
----- Original Message ----
From: Aida Rashid <aida1956@gmail.com>


CARA ORANG LAMA ATASI MASALAH KETIKA MEMASAK

KETIKA masak-memasak, anda sering menghadapi masalah. Untuk mengatasinya kami siarkan petua orang lama yang mungkin boleh membantu anda.

Mengatasi gatal keladi

Supaya sayur keladi tidak terasa gatal ketika memasaknya, anda hanya perlu memasukkan tiga atau empat keping hirisan pinang ke dalam masakan.

Bagi menghilangkan rasa gatal pada tangan pula, lumurkan tangan anda dengan minyak masak, gatalnya akan berkurangan.


Ikan tidak hanyir

Asam jawa dikatakan dapat menghilangkan hanyir ikan pari dan ikan duri.

Mula-mula ambil asam jawa dan air. Ramas dalam satu bekas, kemudian masukkan ikan pari atau ikan duri selama setengah jam. Kikis hanyir pada badan ikan itu dan barulah potong dan ramas ikan dengan asam jawa bersama garam. Kosek ikan hingga bersih dan putih serta hilang hanyirnya.


Mematikan ikan keli

Mematikan ikan keli dengan cara mengetuknya akan menyebabkan isi ikan tersebut rosak. Cara yang paling mudah, masukkan secamca besar garam ke dalam bekas ikan keli dan biarkan lebih kurang 15 minit. Ikan tersebut akan mati.


Menanggalkan kerak

Caranya, rebus kulit kentang di dalam bekas yang mengandungi kerak tersebut selama beberapa minit. Setelah air panas, kerak tersebut akan tanggal dengan sendirinya.


Harumkan bawang tumis

Bagi menaikkan bau wangi ketika menumis bawang putih, pastikan bawang putih itu dicencang dahulu. Untuk bawang merah pula, masukkan sedikit garam ketika menumis.


Merangupkan kentang goring

Caranya, setelah kupas kulit, basuh dan potong kentang. Gaul kentang tersebut dengan garam secukupnya sehingga rata. Kemudian masukkan kentang tersebut ke dalam bekas yang berlubang seperti penapis dan tuskan satu atau dua jam hingga kentang kering. Selepas itu gorenglah kentang tersebut menggunakan minyak yang banyak di atas api sederhana agar betul-betul rangup.


Monday, 4-Aug-2008 07:17 Email | Share | | Bookmark
Savoury Tartlets

 
 
I brought them to RNet Gathering 3 weeks ago. Simple and easy and nice to eat. Prepared the pastry in advance and keep in airtight container. Instead of tuna originally, I used mackerel sardine for economically budget


mackerel tartlets

Crust Pastry (unsweetened)

240 g all purpose flour
45 ml cool water
150 g cold butter - diced
pinch of salt

mix flour and salt. rub in the flour and butter to become breadcrumbs
add in cool water and fold till well mix and turn to dough. aside for 15 minutes.
roll out the dough and press into tart mould. poke the base with fork.
bake till done. keep in airtight container will last longer.

Mackerel Filling
1 big can of mackerel sardine - drained and crushed
1/2 big onion - diced or chopped
1/2 inch ginger - finely chopped
enough mayonnaise

sliced red chillies and chopped spring onion for garnishing

mix crushed mackerel, onion and ginger in a heated pan untill the water dessolved. aside to cool.
mix well with mayonnaise before place them into tart shell.


Friday, 25-Jul-2008 05:47 Email | Share | | Bookmark
CHEF SABRI CULINARY & ARTS ACADEMY - COOKING CLASS July & August

Quote:
JULY 27/SUNDAY

Time : 10.00am -3.00pm
Venue: Uitm Shah Alam
Fees : RM 250.00
Subject : Kitchen safety & Sanitation/ Vegetable carving ( hands on )
Menu : 6 course international set Dinner

Reservation at : 019-3974978



AUGUST
Quote:
AUG 13
Time: 10.00am - 2.00pm
Venue: no 72, Taman Sunway Batu Caves
Fees : RM 250.00
Subject : Basic Ice Carving ( Hands on )

Reservation at : 019-3974978


AUG 16/SATURDAY
Time : 10.00am - 3.00pm
Venue: Chef Farid bakery Academy, Taman Melawati,Ulu kelang
Fees: RM 150.00
Subject: fruit carving/Basic Cooking method
Menu: 5 course Asean set menu


AUG 25/ MONDAY
Time : 9.00am - 5.00pm
Venue: Haritage Hotel Ipoh
Fees: RM 350.00
Subject: Menu Planning,Buffet Cold Display
Menu: 7 course International Set Menu

Reservation: 019-3974978


AUG 28/THURSDAY
Time : 9.00am - 5.00pm
Venue : Johor Bahru
Fees : RM 350.00
Subject ; Makanan bersih, Halal, lagi Berkat
Menu: 7 course Malaysian Cuisine

Reservation: 019-3974978






Thursday, 24-Jul-2008 05:09 Email | Share | | Bookmark
Award Dari Kak Liza & MamaFaMi - Terimakasih

aduh... terharu sungguh bila diberi award oleh pakar2, walaupun tak buleh pegang dan julang. timekasih kak liza & MamaFaMi - kalian sumber ilhamku. maaf la ye dah la orang bg award, kita lak lambat gi claim ek... kesian MamaFaMi siap hantar email lagi, kita ingat nak julang nanti2 la... abisnya terus luper... jgn marah ye mamafami, sibuk keterlaluan. dulu sibuk kumpul resipi jer... sekarang sibuk merealisasikan resipi2 yang dikumpul... ahaks...



sekali lagi tima kasih Kak Liza, thank you MamaaMi. Muahhsss... nak share ngan yang lain jugak...



Tuesday, 15-Jul-2008 08:41 Email | Share | | Bookmark
Gallery 1

 
 
Dah lama tak buat entry pasal kek padahal banyak gambar2 yang telah diambil... tak sempat sungguh start awal tahun lagi...

Cam biasa Chocolate Moist Cake memang bagus permintaannya. Tapi kali ni dilapisi dengan blueberry filling.


Ni order dari Pn Umi - EPF
TQ ye... sorry la lambat nau nak update...


ni diminta untuk surprisekan emaknya oleh anak buah kita yang sehat walafiat tu...


[<<  <  3  4  5  6  7  8  9  [10]  11  12  13  14  15  16  17  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net