By: Sweet n Spicy

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]
Friday, 2-May-2008 07:06 Email | Share | | Bookmark
Muffin

apple raisin muffin
 
blackcurrent muffin
View all 7 photos...
I got this recipe from internet but couldn't remember who the owner is. I modified here and there each time I try. Simple and easy. I like the crust formed at the top of each muffin , and soft in the inside

Muffin Recipe
Source: Internet

A: Lightly beaten
1/2 cup oil
2 eggs
1 cup fresh milk

B: Sift together
1 tsp salt
4 tsps baking powder
3 1/2 cups flour

1 cup sugar
2 cups chopped fresh/dried fruits

Preheat oven at 190 degree Celcius
In large bowl, combine flour mixture with sugar. Toss in chopped frouits and stir to coat with flour.
Pour in milk mixture and stir together.
Fill in muffin liner and bake at 190 degree Celcius till cooked.


Sunday, 27-Apr-2008 16:04 Email | Share | | Bookmark
Pondok Penyayang Raudah - Jom Bantu!

 
 
Assalamualaikum...

Kali ni bukan pasal masak atau pasal jalan-jalan cari makan atau pasal makan angin...

Kita nak kongsi peluang untuk menjalankan tanggungjawab sosial kita pada yang memerlukan. Cubalah baca dan amati brochure yang kita tepek nih. Boleh tolong fikir sesuatu agar kita semua dapat membantu mereka?

Jika ada yang ingin menyumbang, mereka perlukan cash, bahan2 makanan selain beras dan bihun adalah digalakkan sebab terlalu ramai menderma beras sehingga jadi terbazir. Ye la... kalau beri beras jer, takkan nak makan nasik aje lak ek... mesti nak ada lauk atau paling kurang lawan ngan kicap pun dah nikmat. Eh... apa aku merepek nih, tak baik sungguh, dah orang ikhlas nak bagi beras. Betul gak, tapi lepas ni kena fikir balik la apa nak bagi ye...



Kepada sesapa yang nak menyumbang, no akaun ada dilampirkan. Kalau malas baca kita taip kat sini la...

No. Acc. Maybank: 564 221 610 787
Kalu nak hulur cheque, sila tulis atas nama PERTUBUHAN PENYAYANG RAUDAH
Alamat: Pondok Penyayang Raudah, Bt. 11, Gombak, 53100 Selangor Darul Ehsan
Tel. No.: +603-6185 2048



Mungkin ada diantara kita ni mempunyai ide lebih bernas... war2kan lah... biar sama2 dapat turut serta untuk membantu. Sama2 dapat beramal. Besar ganjaran dariNya nanti. Insyallah.


Thursday, 24-Apr-2008 15:10 Email | Share | | Bookmark
Jambangan Bunga Kantan

I've been tagged!

by zura n cek de sam

many many thanks... mmg cantik letak atas meja sbb nak wat laksa dah tak best... dah kembang mambang... hehehe... lenkali ada lebih leh bagi lag, daku terima dgn senang hati... hahaha...


Quote:
This is another of those Linky Love game where you only have to tag 10 person in one post but still there is no actual limit (you can tag more if you want!). Once tagged, you have to copy paste the link in this post, and make them grow!

Do not delete any of the links and be honest to yourself!

************************************************************


BennyLiew, RamblingMoo, Mum & Kids In Wonderland, Judelittle, Our mini blogsphere, Rooms in My Heart, J@n!ce Ng, ChinNee, Jo-N, LadyJava's Lounge, Apples Of The Eyes, aNgRiAniWoRLd, persismutiara, my little family, LG a.k.a Lemongrass ,
McTa ,manje ,nitta,yatt, mat gebu, Mak Lang, Rinn,Kak Liza,Intan aka Nabialishad, Kak Zura, Kak Nim




emmm... nak bagi sapa lak eh... emmm... ok...
K Surianie Manchester, Misliha, zai kulim, chepah, cak, yullina, diba n co

cukup dulu kottt... tak tau la nak bg sapa... ramai dalam list dah dapat... ingat nak bg orang lain pulak


Monday, 21-Apr-2008 15:58 Email | Share | | Bookmark
Orange Sponge Cake



Orange Sponge Cake

250g Plain/Vanilla Sponge Mix
4 eggs
50 ml Orange Juice (guna yang kotak)
50 ml corn oil/cooking oil
1 tsp orange essence/orange oil

Pre-heat oven @ 170 degree Celcius.
Beat sponge mix, eggs and orange juice highest speed till light n fluffy.
Fold in essence and oil with wooden spatula till well mixed all together.
Bake for 50 minutes or stick inserted come out dry and clean.
Cool for 5 minutes and turn upside down on wire rack. Cool completely.


Tuesday, 15-Apr-2008 08:26 Email | Share | | Bookmark
Decorated Stick Cookies

 
 
 
View all 12 photos...
I got new toy... these cookies made me crazy. For months... from blog to blog, surfing and reading the recipes until last Friday, the enthusiasm of baking and decorating them was overwhelmed. I couldn't believe that I spent for hours in the studio just doing these cute things. I used this wonderful recipe sent by Harlina of Rnet.


first batch...


last night project... the mood still up in the sky...


nicely packed individually...


Quote:
From: resipidotnet@yahoogroups.com On Behalf Of harlina mahdar
Sent: Thursday, April 10, 2008 3:07 PM
To: resipidotnet@yahoogroups.com
Subject: [RNet] TRIVIA: stick cookies


ni resepi yang biasa saya buat. tapi ikut tekak memasing la ye.. kalau tekak anak2ku.. ermmmm memang tak leh tahan..

bahan-bahan:
250gm Butter
50gm gula kaster
1 biji telur
1 biji kuning telur
300gm tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
100gm serbuk badam
1 camt esen vanilla

Cara membuatnya:
- putar butter bersama gula hingga kembang.
- masuk telur dan esen vanilla. putar sehingga sebati.
- kemudian masuk tepung dan serbuk badam. uli hingga menjadi doh.
- canai doh setebal 6mm dan tekan ngan penerap biskut. (suka hati)
- celup hujung stick ngan sedikit putih telur. tekan kat hujung biskut.
- tampal / tutup sedikit ngan adunan doh atas permukaan stick yg di tekan.
- Bakar selama 20minit pada suhu 150'c.
- sejukkan sebelum di angkat.

untuk royal icing
1 biji putih telur - lebihan dari biskut tadi
200gm gula aising - nak kurangkan 50gm pon boleh..
1 sdt perahan lemon

- putar putih telur hingga soft peak. kemudian masukkan gula dan lemon tadi dan putar sehingga menjadi stiff peak. kemudian boleh la hias kat atas biskut tadi.
- dah hias tu masuk dalam oven balik. bakar selama 10 minit.
p/s - kalau tak nak masuk oven pun boleh tapi takut plak bebudak sakit perut. putih telur tu tak masak..

sekian.. di harap bersama-sama la kita membuatnya.



Temberang Si Penyu

Quote:
umieaisyah: tq... cuba la...
syazwani: akak ni tak sempat nak surf around kat fp... ramai dah ker? wa ingat wa sensorng jer giler ngan menda nih... dah lama intai kat blog2 dr seberang... geram tengok semua cantik2... nnt nak tengok kat fp2 pulak... btw... resipi ni mabeles...
zai: ko ni mmg rajin la... pastu ko cam tau2 lak yang akaks ni dah blurr mater ... besor font ko ye... neway... akak enjoy msk fp ko... tp tak dpt nak masuk selalu... nnt senang akak msk entry baru ko ye... tp selalu jd last person... hehehe...
nadia: masih dlm pengkajian... dah settle nnt baru la come up with price harap sabar
MaDiHa: tu yg xcited tu... sbb nak buat utk goodies la tu... tak besday, orang kawin pun ok kan... kasik lain sikit...
Ana: resipi tu pun orang share ngan kita... should thanks to Harlina jugak la ye... sbb dia yang forward resipi tu...
zanaz: ni penyakit berjangkit ni cam cupcakes gak rasanya... hahaha...
chepah: cepat ko tangkap ye chepah... habis la duit den beli buku kukis tu... dah diskaun pun RM55 gak...





[<<  <  8  9  10  11  12  13  14  [15]  16  17  18  19  20  21  22  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net