By: Sweet n Spicy

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Friday, 11-Jul-2008 13:25 Email | Share | | Bookmark
Iklan Kelas Pembuatan Roti pada 2 Ogos 2008 di JB

Quote:
From: AMo [mailto:penyulawa@gmail.com]
Sent: Thursday, July 10, 2008 3:45 PM
To: amomin@ramunia. com
Subject: Fwd: Iklan Kelas Pembuatan Roti pada 2 Ogos 2008


Salam untuk semua,

InsyaAllah, diberi kesempatan olehNya untuk mengadakan kelas Membuat Roti di Johor Bahru. Untuk warga Singapura jugak, marilah join bersama-sama!

Terima kasih kepada Puan Rozi yang sudi menjadikan rumah beliau sebagai bengkel membuat Roti kali ini. Projek ini bermula bulan lepas, dan akhirnya akan direalisasikan pada bulan Ogos ini.(persediaan untuk bulan puasa tahun ini..InsyaAllah)

Workshop ini amat berguna kerana:-

- ianya sesuai untuk sesiapa yang baru nak mengenal dunia pembuatan roti.
- Ia juga sesuai kepada sesiapa yang mahu membuat roti bun yang berbagai jenis/corak.
- anda akan didedahkan dan merasai pengalaman mengadun, menguli, membakar dan membuat pelbagai jenis bun dengan pelbagai inti.
- Anda juga dapat berkongsi tips-tips membuat roti yang gebusss....

InsyaAllah, setelah berjaya menguasai basic pembuatan roti, anda tidak akan menghadapi masalah dan senang memahami bila mempelajari corak-corak yang lebih komplikated bila anda menghadiri kelas yang lebih advance nanti.

Yuran Bengkel ini ialah *RM200.00/seorang* . Pembayaran pengesahan kehadiran sebanyak RM50.00 diperlukan.
*Makanan pagi, tengahari dan petang disediakan*.

Sila berhubung dengan Puan Rozi di talian 012-7072982 untuk pendaftaran dan pembayaran tersebut. Tempat terhad.

*Percuma: Anda akan diberi satu resipi kejutan siap dengan ' demo '... jangan lepaskan peluang...

Salam Ceria

Animah aka Mama Ghock dengan kerjasama Roziyati aka KRozi






Friday, 11-Jul-2008 03:52 Email | Share | | Bookmark
An Award from Bungaros



Hahaha... dah lama ada fp since 2005 kottt... tapikan ni lah first time dapat award... dari si Bungaros. Terimakasih. Semenjak kita join xtvt di dunia maya ni, especially dalam dunia masakan, kawan kita tambah ramai terdapat di merata tempat di dunia nih. Tau tak, dulukan... kita langsung tak tau masak. Yang pandai cuma masak nasik. Masa tu heran camana adik kita tu boleh pandai masak lebih2 lagi sambal tumis paberet. Tapi tah macamana sekarang buleh pulak masak sikit2 utk family. Mungkin sebab pergaulan di dunia maya dengan sifu2 hebat di dapur agaknya... Terimakasih semua.

Copy n paste dari Bungaros
Quote:
Dan syarat untuk penerimanya.."This award is to given to blogs that have at least 3 posts per week" jadi saya nak bagi pulak kat ....

umi : http://umieaisyah.fotopages.com
ida isk : http://merpati66.fotopages.com
Aqis : http://midnitebaker.blogspot.com


Kalau semua yg kat atas dah dapat awards ni, ignore je lah ye...rasanya semua geng dah dapat awards kan...






Tuesday, 8-Jul-2008 09:37 Email | Share | | Bookmark
Oats with Egg Soup

 
 
To those who care for food takings... lets change our diet once a while... . Instead of noodles and rice, takes oats. Oats is known as nutritionally good for diet. I just need to experiment and experience the taste. If it is suit to my taste bud, definitely will take it as my compulsory routine diet... Boleh tahan ka???. Well... the result... not bad just need to improvise the recipe in the future...



Oats with Egg Soup

Instant oats - as desire
2 eggs
1 cloves garlic
1 shallot
bit young ginger
1/2 small carrot - shredded
1/2 stalk celery - diced
2 cups water
1 tbsp olive oil
salt and pepper to taste
spring onion - chopped

Pound ginger, garlic and shallot.
Heat olive oil in a pot and saute the pounded ingredients till soft and brownish.
Add in water, pepper and salt to taste. Bring to boil.
Drop in the eggs one at a time and bring to boil again. Add in the vegetables and let it cook for a while.
Off fire.

To serve: Put the oats in a bowl. Pour the soup. Garnish with chopped spring onion dan fried onion if desire.

p/s: You can put vege of your choice. I just threw in whatever available in my fridge Use our creativity to have fun with it. Try out with seafood, meat or chicken to match your appitite.


Temberang Si Penyu

Quote:
Lama tak sembang ek... bz betul, nak bernafas pun sesak... ni cam ada ruang skit...
zai KuLiM: sama la akaq nih... tak lalu makan oat ngan susu jerk rasa nak termuntah, dah beli setelap besor tu la kena cari cara nak ngabihkan oats tu... ikut le tekak melayu... hehehehe
aishah@ummiaqil: ye la aishah... sbb stok banyak tu la cari cara camana nak bagi sedap... kita tak lalu manis2 nih...
Noor: Tang sedap tu kena sendirik ejas ya noor... tekak melayu ni lain kan... mesti ada rasa asam garamnya, baru kick... la tu kunun2 nak kasi badan ni ngecut la ... orang kata ambil oat setiap pagi... adoi makan ngan susu ni tak celuih tekak... lepas makan nak terkeluar rasanya. Tak larat dah nak mengcoating...
hanani: TQ n Insyallah...
rozamy: Salam kenal amy, tq sbb jenguk fp akaq nih...
zira: cuba la zira, ikut la kesesuaian tekak sendirik...
kak rus: kalau dah biasa ngan oats tak der masalah kot... kita ni tak mampu nak makan oats cam orang lain... alahai... seksa rasa, tu yang kena melayukan
bungaros: tu la selalu mmg layan biskut gak, tp biskut tu jenis manis, kureng gak kat tekak... . tu award... tq eh... akaq cam malu nak angkat award tu bila baca syarat2 kat situ... layakkah aku??? wahahaha...
wawa: ikut selera la wawa, cuba sikit kalau tak lalu jgn ikut... akak ni tak tahan bermanisan selalu...
jasmeen: goreng ayam, ikan dah selalu... sayang lak nak pisah2 kan telur tu... kesian... kan... kan... kan...





Friday, 4-Jul-2008 07:04 Email | Share | | Bookmark
Main Air Di Port Dickson - Part II

ni anak bujangku...
anak dara leen
laut yg tenang
View all 25 photos...
nak sambung hak aritu...

lepas berendam hari pertama tu, malam merayap kat pasar malam PD... jalan2 terserempak ngan Abang Mat Rock satu famili. Janji ngan dia lunch esok gi rumah dia... nak makan... hehehe...

Hari ke2, pepagi sepi'e... bebudak ni dah tak sabar nak melompat kat pool... ish ish ish... kita goreng cekodok jer... leen wat sandwich yang de'bomb hilang sekejapan... pastu memasing bubar... mencari air untuk berkubang... tengok la telatah bebudak tu... dr yang besor sampai yang kecik2 semua jadi stuntman kat pool... sampai gelombang tsunami.


mamat ni mmg suka la lompat2 stunt tu...


tengok... perempuan pun sama...


kaum bapa... 2 orang pun jadik...


omak kat sini jer... tak buleh dok kat pool... banyak sangat spare tyre nak kena tayang... eee.... tak sanggup...

cam biasa balik berkubang lapor... bedal la cokodok pulak... sebelum kita gi lunch ke rumah BIL. Leen n family tak ikut sbb nak hantar anak balik terus asrama...



last sekali sebelum balik, sempat snap ni kat beach tanjung tuan... ni la keadaannya sebelum balik aritu...
lapor kot... sampai lupa nak snap gambar makanan... hujan lak tu...




Thursday, 3-Jul-2008 04:29 Email | Share | | Bookmark
Grilled Chicken by Me

 
 
 
View all 6 photos...
I got two chicken breasts in the freezer. It was kept quite sometimes and totally out of my mind tak masak, tak bukak freezer, lupa dan malas la tu... after the other 2 pcs were fried and eaten on the same day I bought .



Quote:
Chicken meat - season with tumeric powder and salt
Cooking oil

Sliced ingredients
1 onion
red chillies
garlic

Heat cooking oil in a pan. Fry the chicken meat till cooked. Aside.
Eleminate the oil from the pan till about three tablespoons left. Fry sliced ingredients to half crispy. Sprinkle on fried chicken. Serve.



So, on the last weekends, with 'strong wills' decided no outing for everybody but on Sunday night we had supper with Soup Mamak at Chow Kit (macam mana tuh???) - so rindu... almost ten years I hadn't touch it - at mamak stall la...

Thought of cooking on Sunday... tak jadi jugak... We fetched the children from tuition and had lunch outside. Sent them home and we off --> IKEA . Remind Along to thaw the chicken, so I could do something as soon as I got home.

The idea and the recipe came spontaneously , here it is… used all ingredients that found in the fridge. I used orange instead of lemon, tak der maaaaaaa...



Quote:
From: resipidotnet@yahoogroups.com [mailto:resipidotnet@yahoogroups.com] On Behalf Of Animah
Sent: Monday, June 30, 2008 3:47 PM
To: resipidotnet@yahoogroups.com; Mealtimemenus@yahoogroups.com
Subject: [RNet] Feedback Resipi: Grilled Chicken


hahaha... wa tak tau nak bg nama apa. tp resipi ni wa main balun2 jer... untung nasib la kan... kalau sedap buleh buat lagi, kalau tak, telan la pelan2. tp otak wa kata mesti sedap... hehehehe... perasan tu. Resipi ni wa buat melayu + omputih. Bahan2 apa yang ada kat rumah. Cari lemon tak der, jumpa lak orange kat esbok tu... oren tu la jd mangsa...

Masa grill tu rasa duk dak duk dak dada ni... takut la jd habuan cik tong. Berbaloi tunggu sampai malam (start pun dah kol 9 mlm)... kena la pada tekak wa ni... mat rock soh buat lagi. Kali ni wa nak try ayam sekor bulat tu... tak mau potong... kalau korang nak try ni resipi wa bagi.

Grilled Chicken

1/2 ekor ayam - bersihkan dan toskan

bahan tumbuk
5 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
1 sudu kecil lada hitam
1/2 inci halia

1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar madu
1 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil mixed herbs
1 sudu kecil garam

1/2 biji lemon (yg ni wa guna 1/2 biji oren, lemon tak der...)
1 biji bawang besar - potong bulat
2 batang celery - potong2
1 biji tomato - potong2
1 sudu besar minyak zaiton


1. Cucuk2kan ayam dgn garfu.
2. Lumatkan bahan tumbuk dgn garam, campurkan sos tiram, sos tomato, madu dan mixed herbs hingga sebati.
3. Lumurkan campuran bahan tumbuk pada ayam, perahkan lemon dan perap sekurang2nya 30 minit.
4. susunkan separuh tomato, bawang dan celery di dasar dulang pembakar atau kaserol. Letakkan ayam perap diatasnya. Taburkan bahan yang selebihnya. Renjiskan minyak zaiton.
5. Panggang dalam ketuhar yang telah dipanaskan 180 darjah Celcius selama 45 minit.


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net